Jdi na obsah Jdi na menu

2.jpgJsme chovatelská dvojice otec se synem a závodíme v OS Zlín.

Počátky chovu se datují od roku 1964, ale plně se holubům začal věnovat můj táta až po ukončení vysoké školy v roce 1976. Spolu potom závodíme od roku 1993.

 

Od tohoto roku jsme za 30 let společné práce neskončili hůře než na pátém místě v OS Zlín a 27x jsme stáli na pomyslných stupních vítězů.

Jsme 13x vicemistry OS Zlín, čtyřikrát jsme obsadili třetí místo, jednou čtvrté místo a dvakrát jsme skončili na místě pátém.

V roce 2008 se nám konečně podařilo získat titul nejcennější - stali jsme se MISTRY OS ZLÍN. V letech 2009 a 2010 navíc tento titul obhajujeme a kompletujeme náš malý "zlatý hattrick". Čtvrtý, pátý, šestý a sedmý titul potom přidáváme v letech 2013, 2014, 2015,2016. Osmý a devátý titul pak v letech 2018 a 2019 a jubilejní desátý titul získáváme v roce 2021 a kompletujeme tak naši Decimu. Jedenáctý titul mistra OS pak získáváme v roce 2022. 

 

Síla našeho chovu se výrazně projevuje i v nadoblastních a celostátních soutěžích.

V rámci Moravskoslezského sdružení se nám podařilo postupně zvítězit ve všech vypsaných soutěžích družstev - jsme Mistři Moravy dlouhých tratí, 5x Mistři Moravy krátkých a středních tratí i Generální mistři Moravy.

V Královském mistrovství Moravy - pásma střed jsme zvítězili čtyřikrát a od roku 1995 jsme vždy do 10.místa. 

Úspěchy jsme zaznamenali i v celostátním měřítku, kde se můžeme pyšnit TŘEMI tituly  Generálního mistra České republiky z let 2014, 2019 a 2021, třemi tituly 1.Vicemistra České republiky z let 2008, 2016 a 2022 a třemi tituly 2.Vicemistra České republiky z let 2013, 2015 a 2017.

Taktéž jsme Mistři ČR v kategorii ročních holubů, Mistři ČR v kategorii holoubat, Mistři ČR krátkých tratí, 4x Mistři ČR středních tratí a máme několik titulů vicemistra ČR v dílčích soutěžích.

V soutěžích jednotlivců máme 12 reprezentantů ČR na Olympiádách v Dortmundu, Budapešti, Bruselu, Poznani a Oradei a 7 holubů hájilo barvy ČR na Evropských výstavách v Brně, kde jsme získali 2 zlaté medaile v kategoriích Sport D a H a jednu stříbrnou medaili v kategorii Sport D.

Další dva holubi přímo z našeho holubníku si vylétali účast na Olympiádách u jiných chovatelů.

V soutěží World Best Pigeon (nejlepší holub světa) v roce 2019 zvítězil náš holub "1060" ve 2 kategoriích - krátké tratě a univerzální tratě!

 

Původ našich holubů byl založen na holubech od p.Boleslava Novotného z Brna a p.Josefa Janalíka z Kurovic (Roosens-Fabry-Espt). Tento základ byl v roce 1993 poprvé doplněn o holuby dvojnásobného vítěze Evropského poháru dlouhých tratí Hillaire Verhellena (Catrysse). Tento import se ukázal jako trefa do černého, proto ho v letech 1997 a 2002 opakujeme. Tito holubi v zakřížení s původními i novými posilami tvoří i dnes páteř našeho holubníku na dlouhých tratích.

Na krátké tratě byl chov nejprve posílen o  holuby Van Loon od Martina Wagnera a o  holuby Herbots-Schellens od Ing.Petera a Lukáše Chytila. V roce 2007 pak přivážíme holuby od několika výborných chovatelů z Belgie, kteří závodí na vrcholové úrovni s velmi malým stavem holubů, a také holuby od W.Mühlenstrodta původem Vandenabeele a od F.Schöna původem Reynaert. Již první odchovy po těchto holubech nám ukázaly, že jsme opět "nešlápli vedle" a výrazně nás posunuly v dalším budování našeho chovu. V současné době již cíleně a pečlivě vybíráme do chovu jedince zejména z Německa a Belgie, jejichž rodiče a prarodiče jsou buď výraznými chovnými holuby nebo přímo špičkoví závodníci.

 

Závodíme systémem klasického vdovství. To znamená, že k závodům vůbec nepoužíváme holubice. Ty na našem holubníku "slouží" pouze jako pasivní vdovy. Závodní tým tvoří pouze 50 holubů. Z toho je 20-25 dvouletých a starších vdovců a 25-30 ročních vdovců.

 

Holoubata odchováváme jak z chovné voliéry, tak i z nejlepších závodníků. Již na miskách a při odstavu provádíme první výběr mláďat. Před nácviky pak holoubata projdou ještě několikrát výběrem "v ruce" a na nácviky je potom připraveno 50-60 holoubat, ze kterých po prolétání vybereme asi 20-25 samečků a 5-10 holubiček. Výběr holoubat-samců provádíme na základě výsledků z nácviků a závodů, ale  význam má opět i výběr "v ruce". Mladé holubičky jsou potom vybírány hlavně podle stavby těla, oka a genetického potenciálu.

 

Poměrně vysoké nároky klademe již na roční vdovce, neboť musí být naprosto plnohodnotnou součástí závodního týmu. Dvouletí a starší závodníci pak musí plnit přísně a tvrdě nastavená kritéria. Samostatnou kapitolou jsou ovšem holubi na dlouhé tratě. K nim se přistupuje individuálně a význam zde, kromě koše, má i stavba těla, původ a intuice chovatele.

  

 

Martin Polášek

 

V časopisech o poštovním holubářství byly o nás napsány tyto články:

 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 383211
Měsíc: 1721
Den: 68