Jdi na obsah Jdi na menu

„HOLÁ PRSA“ 

 

 

  Na chovatelských setkáních a besedách si často chovatelé stěžují, že u některých holubů pozorují „holá prsa“, tj. že v místě volete a na krku chybí peří. Z kůže vyčnívají pouze stonky, které jsou zpravidla 1 až 2 mm dlouhé. Po podzimním přepelichání jsou holubi opět v pořádku, ale již krátce po zimě se příznaky opakují a holá místa na krku a voleti holuba jsou většinou ještě větší.

  Je třeba říci, že tento problém nezpůsobují, jak se často mylně interpretovalo, žádné ostré hrany u napáječek nebo krmítek. Holá prsa u holubů je nemoc, kterou způsobuje zákožka (roztoč) Cnemidocoptes laevis. Tato zákožka holubí cizopasí přímo u stonku krycího peří, těsně u pokožky. Tím škodí peří natolik, že se odlomí těsně u kůže, kde zůstane jen 1 až 2 mm dlouhý stonek.

  Přestože známe původce tohoto onemocnění, léčba byla dlouho problémem. V zahraniční literatuře se uvádělo použití přípravku LINDAN. U nás se chovatelé pokoušeli s větším či menším úspěchem vypořádat s tímto problémem použitím přípravku FENOFORM FORTE. U obou těchto přípravků na bázi organofosfátů hrozilo velké nebezpečí vedlejšího účinku – otravy.

  Zhruba před patnácti lety byla poprvé popsána možnost použít u holubů preparát využívaný již delší dobu v praxi velkých zvířat. Jedná se o preparát s účinnou látkou ivermectin. Tato látka se vyznačuje širokospektrálním antiparazitárním účinkem proti dospělým i nedospělým vývojovým stádiím nejdůležitějších ekto i endoparazitů. Mechanismus účinku spočívá v nevratné blokaci nervových impulzů, která vede ke znehybnění a hynutí parazitů.

  Tento preparát lze u holubů použít několika způsoby:

  • Orálně do zobáku v dávce 0,1 mg na holuba. Prakticky lze tuto aplikaci provést tak, že 1 ml přípravku, (který obsahuje 10 mg účinné látky) zředíme 9 ml destilované vody. Tím dostaneme dávku pro sto holubů (10 ml). Na jednoho holuba potom vychází dávka 0,1 ml připraveného roztoku, což jsou dvě kapky.
  • Potírat postižená místa 1% roztokem Ivomecu, což je ředění 1 ml na 100 ml destilované vody.
  • Dávku 0,1 mg na holuba podávat injekčně. Toto je třeba vzhledem k ředění a aplikaci přenechat veterinárnímu lékaři.

Ať již provedeme jakoukoli aplikaci, je třeba léčbu za 10-14 dnů opakovat!

Velmi důležitá je asanace prostředí holubníku, ať již preparáty na bázi pyrethrinů, které jsou neškodné pro holuby, nebo na bázi organofosfátů. Organofosfáty jsou ale pro holuby jedovaté a proto v době postřiku nesmí být holubi v holubníku. Tuto asanaci je nutno provést v období po hlavním pelichání a následně na jaře opakovat!

  V našem chovu jako prevenci tohoto onemocnění provádíme ředění 1 ml preparátu s ivermectinem do 15 ml vakcíny proti paramyxo, kdy při dávce 0,3 ml na holuba provádíme vakcinaci proti pseudomoru a herpesvirové infekci současně s prevencí proti vnějším parazitům.

 

 

MVDr. Michael Polášek ©

         

 

zpět na veterinární okénko

 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 383621
Měsíc: 1772
Den: 50